Ελλάδα: Κείμενο του αναρχικού Σπύρου Μάνδυλα σχετικά με το Αναρχικό Στέκι Ναδίρ

Anarchy-Symbol-1998187

Το τελευταίο διάστημα διάφορα εσωτερικά ζητήματα που εκτυλίσσονται στο Αναρχικό στέκι Ναδίρ πήραν δημόσια διάσταση χάριν δύο-τριών ατόμων που θεώρησαν σκόπιμο για να δικαιολογήσουν είτε τη δειλία τους είτε την αποτυχία τους να δημοσιεύσουν ένα κείμενο παραπληροφόρησης-αποχώρησης.

Επομένως εφόσον ένα ζήτημα έχει ήδη πάρει δημόσιο χαρακτήρα, οφείλω και εγώ να πω δημόσια τι έχει γίνει. Πόσο μάλλον όταν μέσα από αυτό το κείμενό τους ρίχνουν σε μένα το βάρος της αποχώρησής τους.

Τα άτομα αυτά, αφού πρώτα με το τρόπο και τη συμπεριφορά τους απομάκρυναν συντρόφους από το στέκι, θέλησαν και να αλλοιώσουν τα πολιτικά χαρακτηριστικά του Ναδίρ. Έτσι άρχισαν να μιλάνε για κομμουνισμό, νετσαγιεφισμό, λαϊκούς αγώνες και γενικά πράγματα έξω από τη πολιτική ανάλυση και την φύση του Ναδίρ. Τον τελευταίο καιρό αυτά τα δύο-τρία άτομα προσπάθησαν μάλιστα να με απομονώσουν από τις αποφάσεις της συνέλευσης. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι έφτασαν στο σημείο ν’ αλλάξουν και τον κωδικό του e-mail του Ναδίρ ώστε να έχουν μόνο εκείνοι πρόσβαση.

Αν λοιπόν πρέπει να καταλογιστεί κάτι σε κάποιον αυτός δεν είμαι εγώ, αλλά εκείνοι για τους εξής λόγους : αυτοί τάχθηκαν υπέρ του πολιτικού αχταρμά, αυτοί υιοθέτησαν εξουσιαστικές συμπεριφορές, αυτοί έφτασαν στο σημείο να θέλουν να κόψουν επαφές, να απομονώσουν και να παρακάμψουν τον προφυλακισμένο τους σύντροφο. Αφού κατάλαβαν πως δεν μπορούν να τα καταφέρουν αυτά τα δύο-τρία άτομα (που υπέγραφαν και σαν Αναρχικό Στέκι Ναδίρ) σηκώθηκαν και έφυγαν ή για να τα λέμε καλύτερα, έφυγαν κυνηγημένοι από τις αντιφάσεις τους. Για μένα ένα πολιτικό υποκείμενο εφόσον σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει πολιτική συνέχεια και συνέπεια, ξεκάθαρο πολιτικό υπόβαθρο και να μην ακροβατεί γελοιωδώς ανάμεσα σε πολιτικές τάσεις και ρεύματα. Για το Αναρχικό Στέκι Ναδίρ μπορούν να μιλήσουν πολλοί, πάντως όχι αυτοί που έγραψαν αυτό το κείμενο. Ούτε τους αναλογεί, ούτε τους παίρνει… Αυτά τα άτομα δεν σεβάστηκαν ούτε τη διαδικασία της συνέλευσης ούτε τη πορεία κάποιων συντρόφων, προσπάθησαν να αποκτήσουν ηγετικό ρόλο και έφτασαν στο σημείο να δίνουν τελεσίγραφα του στυλ “ έτσι είναι και άμα σου αρέσει…”!

Προφανώς, σε όλο αυτό το ζήτημα που προέκυψε οι ευθύνες δεν βαραίνουν μόνο αυτά τα δύο-τρία άτομα αλλά βαραίνουν εξίσου εμένα και τους συντρόφους μου που επιτρέψαμε να συμβεί όλο αυτό. Σ’ αυτά τα άτομα εμείς προσφέραμε πολιτική κάλυψη και τους επιτρέψαμε να ενσωματωθούν στο Ναδίρ και στον ευρύτερο κύκλο μας, κάτι που προφανώς αυτοί δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσουν και να ανταποκριθούν όπως άρμοζε.

Ένα άλλο ζήτημα που προέκυψε είναι η στάση του athens indymedia. Συγκεκριμένα, τα άτομα της διαχειριστικής ομάδας του indymedia είχαν ενημερωθεί από εμένα προσωπικά ότι εξαιτίας του ζητήματος που ήταν εσωτερικό θα ήταν σωστό για διάφορους λόγους να μην ανεβάζουν για μία εβδομάδα δημοσιεύσεις σχετικά με το Ναδίρ. Τους τονίστηκε επίσης ότι κάποια άτομα έχουν αλλάξει τον κωδικό του e-mail και ως εκ τούτου να μην δημοσιεύουν ότι τους σταλεί από εκεί γιατί δεν εκφράζει το Αναρχικό στέκι Ναδίρ. Για λόγους που ούτε οι ίδιοι κατάφεραν να εξηγήσουν δημοσίευσαν το συγκεκριμένο, εν γνώση τους, παραπλανητικό κείμενο. Αυτό ήταν μία ακόμα σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Το indymedia μετά τη στροφή προς τα αριστερά που έχει κάνει τα τελευταία χρόνια, έφτασε στο σημείο να διαχειριστεί με το χειρότερο δυνατό τρόπο ένα εσωτερικό ζήτημα. Αυτός είναι ένας ακόμα λόγος που δεν επιθυμώ να δημοσιεύονται από εδώ και στο εξής τα κείμενά μου στο indymedia.

Επειδή η ανάδειξη του προβλήματος είναι η μία όψη των πραγμάτων, η άλλη όψη είναι η προοπτική που οφείλουμε να δημιουργήσουμε. Χαιρετώ, λοιπόν, τους συντρόφους μου που εργάζονται στη κατεύθυνση της αναδημιουργίας του Αναρχικού Στεκιού Ναδίρ.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ

ΛΥΣΣΑ ΚΑΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ

 ΣΠΥΡΟΣ ΜΑΝΔΥΛΑΣ

ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ

ΑΝΑΡΧΙΚΟΥ ΣΤΕΚΙΟΥ ΝΑΔΙΡ

28/02/2014

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ

8 Comments

 1. Πολυ σωστο το κειμενο του Μανδυλα. Μερες τωρα περιμεναμε καποια τοποθετηση και απο τη μερια του γιατι τα γεγονοτα δεν κολλουσαν μεταξυ τους. Ευχομαι τα καλυτερα για την αναδημιουργια του Ναδιρ .
  Δυναμη στον αναρχικο Σπυρο Μανδυλα.
  Λυσσα και Συνειδηση !

 2. ένα στέκι όταν κάνει εκδηλώσεις δεν αλλάζει πολιτική γραμμή, κάνει εκδηλώσεις για θέματα ενημέρωσης, με κάποια που μπορεί να συμφωνεί έστω και λίγο ή για να αντιπαρατεθεί σε αυτά. κάθε νοήμων άνθρωπος το αντιλαμβάνεται αυτό. και τα άτομα αυτά δεν νομίζω να είχαν τόσο ζήλο ώστε να θέλουν τόσο πολύ να διώξουν εσένα και μόνο εσένα.

  • Αποκλείεται να κατάλαβες αυτό, το κείμενο δεν λέει κάτι τέτοιο. Με τις εκδηλώσεις εννοείται πως δεν αλλάζεις πολιτική ταυτότητα αλλά αν γίνονται μόνο αυτές για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλάζεις. Αν ο λόγος των κειμένων σου πλέον είναι κομμουνιστικός, αλλάζεις. Όλοι ξέρουμε τον λόγο του Ναρίδ και παραμένει πολλά χρόνια ο ίδιος. Δεν γίνετε ξαφνικά να αλλάζεις κωδικούς και να βγάζεις κείμενα υπογράφωντας ως Α.Στ.Ναδίρ χωρίς να εχουν ενημερωθεί όλα τα μέλη της συνέλευσης και το πιο βασικό, να είναι όλοι σύμφωνοι. Τέλος όταν 2-3 άτομα καταφέρνουν και δημιουργούν όλη αυτή την σύγχυση, απομακρύνουν όλους τους συντρόφους από το στέκι, δίνουν τελεσίγραφα τέτοιου στυλ στον φυλακισμένο σύντροφο τους, προφανώς κάτι δεν πάει καλά! Όταν ο άλλος είναι φυλακισμένος το τελευταίο πράγμα που θέλει είναι κάτι τέτοιο. Αυτό είναι θέμα συντροφικότητας, αλληλεγγύης και σεβασμού. Γι’ αυτά τα άτομα μάλλον αυτές οι λέξεις είναι άγνωστες. Θα μπορούσαν να δημιουργήσουν μία δική τους συνέλευση με αυτά τα χαρακτηριστικά όπου θα στεγάζεται στο Α.Στ.Ναδίρ και η συνέλευση του στεκιού θα συνέχιζε κανονικά με τα άτομα που έφυγαν.
   Είναι τόσο απλά τα πράγματα και εμείς τα κάνουμε πολύπλοκα γιατί θέλουμε να είμαστε οι μούρες της κατάληψης, να μην έχουμε κανέναν να μας κριτικάρει για την συμπεριφορά μας και να μπορούμε άνετα να βγάλουμε τα γούστα μας στις πλάτες της Αναρχίας (εννοείται πως υπάρχουν εξερέσεις, απλά το γενικεύω καθώς τα τελευταία χρόνια αυτές οι συμπεριφορές είναι πολύ συχνές πλέον)
   Δύναμη στον Σπύρο Μάνδυλα!

   • Όμως ο λόγος του ναδίρ δεν άλλαξε πουθενά και σε καμιά περίπτωση δεν τον λες κομμουνιστικό. Από την άλλη πάλι, δεν μπορείς να κρατάς μια κατάληψη με μοναδικό γνώμονα τι θέλει ο φυλακισμένος σύντροφός σου. Στην πραγματικότητα τι ήθελε ο σύντροφος Μάνδυλας που δεν σεβάστηκαν οι έξω σύντροφοί του; Ούτε και τώρα μας το λέει. Το σημείο διαφωνίας ποιο ήταν ακριβώς; Ότι οι έξω σύντροφοι δεν έκαναν τίποτε άλλο από εκδηλώσεις; Γιατί ο καθένας καταλαβαίνει πως οι αλλαγές κωδικών πιθανόν να είναι απαντήσεις σε πιεσεις. Τι είδους πιέσεις όμως ασκήθηκαν; Θα ήταν προτιμότερο όταν καταγγέλετε κάτι να το κάνετε με σαφήνεια.

 3. Καλό θα ήταν όσοι έχουν να πουν κάτι να το λένε ξεκάθαρα και υπεύθυνα ή να μην μιλάνε καθόλου. Σε αυτήν την κωλόπολη που αντί για αναρχικό κίνημα έχουμε μετατρέψει τον χώρο σε ένα φτηνό διασκεδαστήριο φοιτητών, η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη έχουν αντικατασταθεί από το κουτσομπολιό και την συκοφαντία.

  Ξεχωρίστε το προσωπικό απο το πολιτικό για αρχή, μπας και καταλάβει κανένας τι παίζει

  • έχεις δίκιο, εγώ συμφωνώ μαζί σου στις διαπιστώσεις σου αλλά και στην προτροπή σου. Όμως όλα ξεκινάνε από το ίδιο το γράμμα του Σ. Μάνδυλα, μιας και από εκεί προέρχονται οι συκοφαντίες και τα κουτσομπολιά όπως και κρίσεις που δεν ξέρω κατά πόσο είναι σε θέση να κάνει. Η συντροφικότητα και η αλληλεγγύη που νομίζω δεν θα υπάρχει άνθρωπος να αμφισβητήσει το πόσο απαραίτητη είναι στις μέρες μας, είναι μια σχέση αμφίδρομη που χτίζεται καθημερινά κάθε στιγμή σχεδόν με τις αποφάσεις και τις επιλογές του καθενός. Οι εκτός των τειχών σύντροφοι σαφώς και οφείλουν να σέβονται και να ακούνε τις σκέψεις και τους προβληματισμούς των εντός των τειχών, αλλά αυτό πρέπει να γίνεται και από τους μέσα. Και υπάρχει μεγάλη απόσταση από το σέβομα και συμπεριλαμβάνω στις αποφάσεις μου με κάποιο τρόπο τους προβληματισμούς ενός συντρόφου που είναι μακριά από το υπακούω τις επιθυμίες του. Το πρώτο χτίζει σχέσεις αλληλεγγύης, το δεύτερο εδραιώνει σχέσεις εξουσίας και υποταγής. Σχέσεις με λίγα λόγια που από θέση και φύση πολεμάμε και πολύ καλά κάνουμε.

   Είναι όλα λοιπόν μπερδεμένα στην περίπτωση αυτή, γιατί η απάντηση σε μια συλλογική απόφαση όπως δημοσιεύτηκε και εδώ, είναι ένα κείμενο το λιγότερο ασαφές, που καταλογίζει δεξιά κι αριστερά ευθύνες χωρίς όμως να αναφέρει κουβέντα για την ουσία του ¨προβλήματος”. Γιατί γενικά οι διαφωνίες μπορεί να είναι πολιτικές, ή να είναι επί της διαδικασίας. Τώρα αυτή η πολιτική διαφωνία που εκφράστηκε εδώ είναι για γέλια, ότι το Ναδίρ έγινε κομμουνιστικό. Η άλλη της διαδικασίας μπορεί να στέκει, αλλά ας αναρωτηθεί ο σύντροφος Μάνδυλας ποιος κατέλυσε πρώτος την όποια διαδικασία.

   Συντροφικά προς όλους

 4. AllforNow says:

  Προφανώς και οι σύντροφοι απο το Ναδίρ έχουν προσωπικές εσωτερικές διενέξεις. Δεν έγινε μέσα σε 1 εβδομάδα ο πολιτικός λόγος του στεκιού κομμουνιστικός. Ο σύντροφος Σπύρος δεν κατάλαβε τώρα μετά από τόσες εκδηλώσεις ότι οι σύντροφοι της συνέλευσης δεν είναι αναρχικοί. Δεν παίρνω θέση με κανέναν. Μην παρουσιάζεται τα προσωπικά σας ως πολιτικά ζητήματα.

 5. Από πότε εσωτερικά ζητήματα λύνονται με αυτόν τον τρόπο; Αν υπάρχουν προσωπικά ζητήματα οι σύντροφοι τα λύνουν εκτός ιντερνετικων ανακοινώσεων. Εφόσον αυτοί που γράψανε το αρχικό κείμενο είναι( και καλά) η συνέλευση του ναδιρ θα είχαν μιλήσει τα προβλήματα που έχουν με γράμματα ή μέσω τηλεφώνου με τον σύντροφο που βρίσκετε αιχμάλωτος, όχι με (δήθεν) δημόσια κείμενα λάσπης.
  Οι 2-3 ψεύτες που προσπάθησαν να καπηλευτούν ένα χώρο που έχει δείξει τι αξίζει, το λιγότερο ας πάθουν ότι αξίζει και σε αυτούς…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*