Σουηδία: 104 κότες απελευθερώθηκαν από ορνιθοτροφείο κλωβοστοιχιών (11/5/2014)

Τη νύχτα της 11ης Μαΐου, 104 κότες διασώθηκαν από μια σουηδική φάρμα κλωβοστοιχιών, για τον απλό λόγο ότι κάθε κότα έχει δικαίωμα σε μια φυσική ζωή, η οποία θα ικανοποιεί τις φυσικές της ανάγκες. Η βιομηχανία αυγών στη Σουηδία εκμεταλλεύεται εκατομμύρια κότες κάθε χρόνο επειδή οι άνθρωποι ζητούν να τρώνε αυγά. Η μοναδική ελπίδα για κάθε μεμονωμένη κότα είναι κάποιος απ’ έξω να αποφασίσει να δράσει. Η ελπίδα για αυτές, που έμειναν πίσω και θα αυτές που θα πάρουν τη θέση τους στο μέλλον, είναι να σταματήσει η συνήθειά μας να καταναλώνουμε ζωικά προϊόντα και να αλλάξει δραματικά ο τρόπος, με τον οποίο η κοινωνία βλέπει τα ζώα.

Επιτρέψτε μας να εξηγήσουμε πώς ακριβώς μοιάζει σήμερα ένα ορνιθοτροφείο κλωβοστοιχιών στη Σουηδία. Παρατηρήσαμε διάφορα κτίρια ευθυγραμμισμένα σε σειρές. Μια έντονη δυσωδία έρεε από τους ανεμιστήρες του εξαερισμού. Έτσι, γνωρίζαμε ότι υπήρχαν ζώα μέσα. Κάθε κτίριο ήταν εξοπλισμένο με κλουβιά χωρισμένα σε τμήματα, από το πάτωμα έως την οροφή, σε μακριές σειρές, που καλύπτουν όλο το μήκος του κτιρίου.

Χιλιάδες κότες κρατούνται κάτω από την ίδια στέγη, σε κλουβιά με περιορισμένο χώρο για να κινηθούν. Ο αέρας είναι βαρύς, πηχτός και σκονισμένος, αποπνικτικός και ζεστός, καθιστώντας δύσκολη την αναπνοή. Τα πάντα είναι μηχανοποιημένα. Η τροφή διοχετεύεται σε έναν ιμάντα μεταφοράς, ενώ τα αυγά κυλάνε σε έναν άλλο. Τα τσιμεντένια πατώματα ήταν σκονισμένα και τα μεταλλικά κλουβιά βρώμικα. Προσπαθήσαμε να φανταστούμε πώς είναι να είσαι παγιδευμένος σε έναν ανελκυστήρα μαζί με μια ομάδα ανθρώπων. Πώς είναι να μη μπορείς να τεντώσεις τα χέρια σου, να έχει περιορισμένο χώρο για να κινηθείς, χωρίς να κάνεις τίποτα και χωρίς πρόσβαση σε καθαρό αέρα. Πόσο θα αντέχαμε; Η φυσική εμφάνιση των ανθρώπων διαφέρει σε σχέση με τις κότες, αλλά και πάλι έχουμε πολλά κοινά: η ικανότητα της αίσθησης του πόνου, της απογοήτευσης και του άγχους. Όλοι έχουμε την επιθυμία να ζούμε τις ζωές μας ήσυχα, σύμφωνα με τη φυσική μας συμπεριφορά. Έχουμε την ευθύνη να μεταχειριζόμαστε όλα τα ζωντανά πλάσματα με σεβασμό. Το ότι βρεθήκαμε πρόσωπο με πρόσωπο με μία κότα ορνιθοτροφείου κλωβοστοιχιών έκανε εύκολη την απόφασή μας να βοηθήσουμε όσες περισσότερες γινόταν.

Το ζήτημα των ορνιθοτροφείων κλωβοστοιχιών αποτελεί θέμα συζήτησης εδώ και χρόνια στη Σουηδία. Ένας από τους υποστηρικτές της θέσης να μην κρατούνται οι κότες σε κλουβιά, ήταν η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Astrid Lindgren. Τη δεκαετία του ’80 έλαβε ως δώρο γενεθλίων από τη σουηδική κυβέρνηση τον Νόμο για την Ευημερία των Ζώων. Υποσχέθηκαν να απαγορεύσουν τα ορνιθοτροφεία κλωβοστοιχιών και να θέσουν εκτός νόμου την πρακτική να κρατούνται κότες σε κλουβιά. Όμως, αυτή η υπόσχεση δεν τηρήθηκε, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες κότες κρατούνται ακόμα σήμερα σε κλουβιά για να παράγουν αυγά.

Ο σουηδικός Νόμος για την Ευημερία των Ζώων λέει, μεταξύ άλλων, ότι όλα τα ζώα πρέπει να έχουν την δυνατότητα να ενεργούν σύμφωνα με τις φυσικές τους ανάγκες. Την ίδια στιγμή, είναι αποδεκτό τα αρσενικά κοτόπουλα, που γεννιούνται εντός της βιομηχανίας αυγών, να θανατώνονται αμέσως μετά τη γέννησή τους. Η βιομηχανία είναι ελεύθερη να εκτρέφει και να χρησιμοποιεί τις κότες με τέτοιο τρόπο, ώστε να γεννούν έναν αφύσικα μεγάλο αριθμό αυγών. Παράγοντας αφύσικες ποσότητες από τσόφλι, οι κότες υποφέρουν από έλλειψη ασβεστίου, η οποία καταλήγει σε σπασμένα πόδια και φτερά. Είναι νόμιμο να κρατούνται οι κότες σε κλειστούς χώρους για όλην τους τη ζωή. Είναι νόμιμο να κρατούνται οι κότες σε κλουβιά τόσο μικρά και συνθλιπτικά, που τα ζώα στρεσάρονται και αρρωσταίνουν. Και είναι, επίσης, φυσιολογικό για τις κότες να υποφέρουν από μειωμένη διάρκεια ζωής, λόγω αυτού του στρες. Όταν δεν είναι πια παραγωγικές, άρα και μη κερδοφόρες, στέλνονται στο σφαγείο. Πώς πρόκειται αυτά τα ζώα να ζήσουν σύμφωνα με τις φυσικές τους ανάγκες, σε ένα εντελώς αφύσικο περιβάλλον και σε τέτοιες αφύσικες συνθήκες;

Πρόκειται για άτομα, που προορίζονται να είναι αποτελεσματικά και κερδοφόρα – τίποτα άλλο. Τα ζώα δεν είναι για τους ανθρώπους μοναδικά άτομα, για τα οποία νοιαζόμαστε, αλλά προϊόντα ή γρανάζια σε μια μεγάλη μηχανή. Ζούμε σε μία κοινωνία, όπου η συστηματική εκμετάλλευση των ζώων είναι τόσο διαδεδομένη, που έχει γίνει φυσιολογικό να σκεφτόμαστε ότι μια τέτοια αφύσικη συμπεριφορά είναι φυσική και λογική. Τεχνητή μαζική παραγωγή, εκτροφή και χειραγώγηση των σωμάτων των ζώων, ακραίες εγκαταστάσεις εκτροφής σε μεγάλα βιομηχανικά κτίρια και σφαγή μέσα σε έναν μόλις μήνα, μισό χρόνο ή έναν χρόνο, είναι μια λυπηρή πραγματικότητα. Και είναι τα ζώα αυτά, που πληρώνουν το πραγματικό κόστος των επιλογών διατροφής μας. Η κοινωνία μας, οι πολιτικοί και οι επιχειρήσεις προσπαθούν να δικαιολογηθούν με τον ισχυρισμό ότι διαθέτουμε τα υψηλότερα παγκοσμίως πρότυπα διαβίωσης των ζώων και ότι είναι σημαντικό να προστατεύονται τα ζώα. Ξεκάθαρα, πρόκειται για ένα κόλπο marketing, που δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικότητες, των οποίων έχουμε γίνει μάρτυρες. Είναι μια αποτυχημένη απόπειρα να προσπαθήσουμε να δικαιολογήσουμε τη συμπεριφορά μας. Είναι πιο εύκολο και πιο κερδοφόρο να διαδίδεται μια ψεύτικη εικόνα του πώς η κοινωνία μας προστατεύει τα ζώα, από το να παρουσιάζονται οι πραγματικές διαστάσεις της συστηματικής εκμετάλλευσης.

Έχουμε όλοι μια υποχρέωση, τόσο ως κοινωνία όσο και ως άτομα. Δε μπορούμε να συνεχίζουμε να αποστρέφουμε το βλέμμα από το πώς μεταχειριζόμαστε τα άλλα ζώα και πρέπει να ενεργήσουμε με βάση τη συνείδησή μας. Αυτή η διάσωση είναι ένας τρόπος να δράσουμε και ελπίζουμε ότι πολλοί ακόμα θα συνταχθούν μαζί μας λέγοντας “ως εδώ”.

Οι 104 κότες που διασώσαμε, ήταν μια δυσδιάκριτη απώλεια για μια φάρμα, που φυλακίζει χιλιάδες. Αλλά, σώσαμε ολόκληρο τον κόσμο αυτών των 104 ατόμων. Τώρα έχουν δοθεί σε σπίτια με θαλπωρή, όπου μπορούν να έχουν μια ευκαιρία να ζήσουν. Την ελευθερία να είναι έξω για πρώτη φορά, να τεντώσουν τα φτερά τους στο φως του ήλιου και να ξύσουν το γρασίδι. Για εμάς, η εικόνα τους αυτή είναι απερίγραπτη. Δε μπορούμε να φανταστούμε πώς είναι γι’ αυτές.

Για το δικαίωμα όλων των ζώων να ζουν σε ελευθερία και μέχρι όλοι να είναι ελεύθεροι,

Η Ομάδα Διάσωσης

* Τα άτομα της ομάδας διάσωσης επέλεξαν να παραμείνουν ανώνυμα, προκειμένου να συνεχίσουν να διασώζουν ζώα στο μέλλον.

———

Μετάφραση: Inter Arma

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*