“Πόλεμος στις μηχανές!” του Gianluca Iacovacci

e07870ec-00fa-4627-943c-124421a5d6da

Η αδράνεια της σύγχρονης κοινωνίας και η αντίσταση στην τεχνο-βιομηχανική κυριαρχία.

Η σύγχρονη κουλτούρα, η οποία δεν είναι συνώνυμη της ευφυίας, μας θέλει να ψέγουμε εκείνους που ασκούν ριζοσπαστική αντι-πολιτισμική κριτική και να τους θεωρούμε παρανοϊκούς ψυχοπαθείς.

Στη σύγχρονη τεχνολογική κοινωνία, η οποία είναι πολύπλοκη, διαρθρωμένη σε μια πληθώρα θρησκειών και πολιτικών θέσεων και η οποία κομπάζει πως είναι ανεκτική, οι άνθρωποι δε συνειδητοποιούν πως βυθίζονται σε ένα είδος χοιροστασίου (με όλον τον σεβασμό στα πραγματικά γουρούνια) και ταίζονται με τα ίδια τρόφιμα που παράγονται από τις ίδιες εταιρίες, σκοτώνουν για χρήματα και άλλα ασήμαντα πράγματα και κρατούνται «μαζί» μόνο μέσω του εξαναγκασμού, του νόμου και της δύναμης που τον εφαρμόζει, με όλους τους τρόμους που αυτό υπονοεί: αυτό είναι ήδη ένα είδος βίας.

Ορδές πολιτών βομβαρδίζονται χαρούμενα με πληροφορίες από το κανάλι μονοπώλιο της κρατικής τηλεόρασης, που τους οδήγησε, εθελοντικά ή μη, στο οικονομικό καρουζέλ της κρίσης, το ΑΕΠ και το παραγωγικό μοντέλο του δουλεύω-και-καταναλώνω.

Ο δυτικός πολιτισμός πέφτει στο τραγικό και ταυτόχρονα γελοίο παράδοξο της ανθρωπιστικής βοήθειας, συνήθως διανεμειμένης σε χρήματα, σε πληθυσμούς που αντιμετωπίζουν πρόβλημα γιατί δεν έχουν αρκετή τροφή, πεθαίνουν στη γέννα και κυρίως, επειδή «δεν ξέρουν να ζουν». Το πιο γνωστό παράδειγμα είναι η Αφρική, την οποία εγώ αποκαλώ αρχέγονη κοιτίδα. Αυτοί οι άνθρωποι θα ήταν πολύ πιο μπροστά από μας στο «να ξέρουν να ζουν», αν δεν υπήρχαν οι πόλεμοι και οι ασθένειες, που τους προκάλεσαν η Ευρώπη και οι Η.Π.Α. και οι συγκρούσεις για το πετρέλαιο και τις εξορύξεις, που προκαλούνται από τις πολυεθνικές και φυλετικές/θρησκευτικές αντιπαλότητες, που υποδαυλίστικαν την εποχή της αποικιοκρατίας από τις ίδιες πολυεθνικές, όπως η ENI, που αργότερα μετατράπηκαν σε ανθρωπιστές διασώστες και φορείς πολιτισμού.

Πολυεθνικές και η επίδειξη δύναμης του κράτους

Περιεχόμενα αγώνα και σύγκρουσης, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ιταλία, συχνά ερευνούνται και αναλύονται σωστά, ώστε να ανοίξουν κενές συζητήσεις πάνω στην υιοθέτηση τέτοιων μεθόδων δράσης στο εσωτερικό. Αυτός δεν είναι κριτική, καθώς δε θέλω να κάνω τέτοια· είναι απλά μια μικρή παρέκβαση θυμού προς συγκεκριμένους χώρους, που εσχάτως συμπεριφέρονται ως «περιβαλλοντιστές» και ανακαλύπτουν πως αυτά που υποστήριζαν, όχι πολύ παλιά, παράγουν μόνο σκουπίδια και τοξικά.

Από αυτήν την άποψη, βλέπουμε ότι οι πόλεις και οι μητροπόλεις είναι μεγάλα σούπερ-μάρκετ, όπου οι εταιρίες και οι βιομηχανίες χύνουν ακατάπαυστα τα προϊόντα τους, από μίξερ μέχρι αναρίθμητα αυτοκίνητα και όπου αυτό που μένει πίσω είναι νεκροταφεία μόλυνσης.

Περιβαλλοντικές καταστροφές, συχνά μη αναστρέψιμες, λαμβάνουν χώρα σε καθημερινή βάση, με μολύνσεις από απόβλητα, βιομηχανικά και ανθρώπινα λύμματα, συμπεριλαμβανομένων των πυρηνικών και των πετρελαϊκών, να «τιμωρούνται» με την επιβολή απλών χρηματικών προστίμων, λες και αυτό θα μπορούσε να διορθώσει την πανωλεθρία της γης και του νερού.

Βέβαια, υπάρχει πάντα και η δυνατότητα να συγκαλυφθούν τα πάντα, όπως συνέβη με τα πυρηνικά και βιομηχανικά απόβλητα στην Campania και όχι μόνο, απόβλητα που συνεχίζουν να σκοτώνουν πολλά παιδιά και το κράτος τα αποσιώπησε όλα αυτά από μια κοινή γνώμη, που πιάστηκε στον ύπνο.

Βιομηχανικοί και εμπορικοί όμιλοι, όπως οι ENI, ENEL, FINMECCANICA, EDISON και BENETTON -η λίστα είναι ατελείωτη-, αναπτύσονται εκθετικά με όρους πολιτικής και γεωγραφικής εξάπλωσης. Λεηλατούν το νερό και τους ορυκτούς πόρους, μολύνουν τον αέρα και τη γη για το κέρδος τους και με τα «σχέδιά» τους (εξορύξεις, φράγματα, ηλεκτρικά εργοστάσια…) ενισχυμένα από νέα επιτεύγματα της βιο-τεχνολογίας, απαλλοτριώνουν τα αμόλυντα εδάφη ιθαγενικών πληθυσμών, εκτρέπουν τις ροές των ποταμών, αποψιλώνουν αρχαία δάση με τη συνεργασία στρατών και γαιοκτημόνων, όπως οι λευκοί «κονκισταδόρες» τον 16ο αιώνα, για να μην αναφέρω το σύνολο των δραστηριοτήτων, στις οποίες επεκτείνονται αυτές οι πολυεθνικές. Δε θα με εξέπλητε, αν κάποια μέρα βλέπαμε αυτό το κακό σκυλί με τα έξι πέλματα (το σήμα κατατεθέν της ENI) σε μπουκάλια γάλακτος ή νερού.

Επιστρέφοντας σε αυτό που έλεγα στην αρχή σχετικά με τον αγώνα, ένα παράδειγμα στη χώρα μας είναι η στρατιωτικοποίηση της κοιλάδας Susa, ως αποτέλεσμα του σχεδίου TAV και την όξυνση των κατασταλτικών νόμων, σχεδιασμένων ακριβώς για να συντρίψουν την κάθε είδους αντίσταση.

Είναι γνωστό (στους γνωστούς λίγους) πως τα εργοστάσια άνθρακα και πυρηνικών, οι τοξικές βιομηχανίες, η ηλεκτομαγνητική ρύπανση, οι αποτεφρωτήρες και οι χωματερές, η τσιμεντοποίηση, οι στρατιωτικές εγκαταστάσεις και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης (μεταναστών/φυλακές) είναι μόνο μερικά από τα ενεργά μέτωπα αγώνα στην περιοχή, σε διαφορετικές βέβαια μορφές.

Οι πολυεθνικές υψώνουν τις σημαίες τους σε όλον τον κόσμο σαν σε ένα αδίστακτο παιχνίδι πολέμου, ώστε να εγκαθιδρύσουν την ιμπεριαλιστική τους κυριαρχία και να αποικήσουν ουδέτερα εδάφη ή εδάφη που έχουν αποσταθεροποιηθεί από τους πολέμους, που οι ίδιες οι πολυεθνικές χρηματοδότησαν ή εδάφη που υπόκεινται στη νατοική «απελευθέρωση». Εάν δεν υπήρχαν αυτές οι συνθήκες, θα συνέβαινε κάποια «φυσική» καταστροφή, που θα επέτρεπε στις επιχειρήσεις να παρέμβουν με ψευδο-ανθρωπιστική βοήθεια… Μέχρι να τραβήξουν το καλύτερο όπλο του Κεφαλαίου π.χ. τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Χάρις σε διεθνείς εμπορικές συμβάσεις και την υποστήριξη των τραπεζών, του ΔΝΤ, του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και παρόμοιων ιδρυμάτων, οι πολυεθνικές κινούν τα πλοκάμια τους και ελέγχουν την παγκόσμια αγορά. Μερικά παραδείγματα: εντατική παραγωγή τροφής και μονοκαλλιέργειες (Monsanto, Nestlé, Bayer, Novartis, γεννετικά τροποποιημένοι σπόροι), η φαρμακευτική βιομηχανία και η παραγωγή και ο πειραματισμός φαρμάκων, ψυχοτρόπων ναρκωτικών και εμβολίων (σε ανθρώπους και ζώα), τη βιομηχανία κρέατος που προκαλεί μαζική εξόντωση και μεταφορά ιογενών νόσων, καταναλώνει τόνους νερού, ενώ χιλιάδες εκτάρια δάσους και γης χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ζωοτροφών προορισμένων να παχύνουν απομονωμένα ζώα. Το ένα τρίτο αυτών των δημητριακών θα έφτανε για να θρέψει ολόκληρο τον ανθρώπινο πληθυσμό, αλλά πρέπει να καταστεί σαφές ότι η μετατροπή των ζώων σε «εμπορεύματα» γίνεται λόγω της καταναλωτικής ζήτησης.

Η εκμετάλλευση παράγει χρήμα. Η εντατική αλιεία προκαλεί την εξαφάνιση υδρόβιων ειδών και το κυνήγι για χόμπυ και η αστικοποίηση σκοτώνουν άλλα ζωικά είδη. Πρόσφατα, οι μεγάλες εταιρίες, υπεύθυνες για τη δηλητηρίαση της γης, κατακτούν και τη γελοία αγορά της «Πράσινης Οικονομίας» (μία αποικιοκρατική έκφραση) και αυτοπαρουσιάζονται ως νέες, πράσινες επιχειρήσεις, που χρησιμοποιούν εναλλακτικές μορφές ενέργειας, όμως η μόνη εναλλακτική είναι ένας διαφορετικός τρόπος παραγωγής και κατανάλωσης. Πειραματίζονται με την νανοτεχνολογία για το καλό του περιβάλλοντος, αλλά προφανώς ο στόχος τους δεν είναι να καθαρίσουν το νερό και τον αέρα από τα δηλητήριά τους· είναι πάντα κέρδος, αλλά ένα πιο πράσινο… Τοξικό πράσινο κέρδος.

Η Ευρώπη-φρούριο, όπως και οι άλλες παγκόσμιες αυτοκρατορίες, κλείνει τα σύνορά της, δημιουργεί κέντρα κράτησης, στρατούς, ασκεί αστυνομικό έλεγχο και εκπαιδεύει μονάδες αντιμετώπισης ταραχών, όπως η Ευρωπαική Χωροφυλακή (η Eurogenfor). Όλα αυτά με την υποστήριξη νέων τεχνολογιών, όπως οι υψηλής τεχνολογίας κάμερες, που μπορούν να βρεθούν παντού. Ένας από τους πιο ενεργούς πρωταγωνιστές σε αυτόν το χαμό είναι η Finmeccanica, η οποία παράγει πολιτικές και στρατιωτικές τεχνολογίες για πολεμικές επιχειρήσεις και μαζικό έλεγχο. Και ένα από τα δημιουργήματά της είναι η AnsaldoNucleare, που τρέχει ξέφρενα, αλλά καλομελετημένα, προς τον ατομικό θάνατο.

Μηχανές σαν άνθρωποι, άνθρωποι σα μηχανές

Τα drones και τα androids είναι ήδη παρόντα σε διάφορους πολιτικούς και στρατιωτικούς τομείς. Ο στόχος των επιστημόνων είναι τα πιο «ανθρώπινα» ρομπότ και έχουν ήδη καταφέρει να δημιουργήσουν τεχνητές νευρικές επισυνάψεις εντός του Ευρωπαϊκού προγράμματος «HumanBrainProject», στο οποίο, ως συνήθως, συνεργάστηκαν Ιταλικά και Ελβετικά πανεπιστήμια και η IBM. Ανθρωποειδή ρομπότ με μαθησιακές ικανότητες, εξωσκελετοί, τεχνητά όργανα σε ανθρώπινα σώματα, συνθετική νευρολογία· αυτοί είναι οι διεστραμμένοι στόχοι, που έχουν επιτύχει οι επιστήμονες σε διεθνή τεχνολογικά ινστιτούτα, όπως το MIT στη Βοστώνη και κάποια Ιταλικά.

Κατά πάσα πιθανότητα, η κλωνοποίηση ανθρώπων έχει ήδη επιτευχθεί και δε μπορούμε καν να φανταστούμε τι συμβαίνει μέσα στα εργαστήρια. Αλλά, και το ανθρωπόμορφο ρομπότ ICAB, που προορίζεται για οικιακή κρίση είναι ήδη πολύ ανησυχητικό.

Η τεχνολογική κούρσα χρηματοδοτείται από μεγάλες hitech εταιρίες, όπως η Amazon, η Apple, η Samsung, η Sony κλπ., οι οποίες τροφοδοτούν αδίστακτα την αγορά με υπολογιστές, βιο-υπολογιστές και συσκευές, όλα άχρηστα αντικείμενα, που παράγουν ηλιθιότητα, καλά για μαζικό έλεγχο και στατιστική, υπεύθυνα για τη μόλυνση που προκαλείται από την εξόρυξη ορυκτών, που χρειάζονται για την κατασκευή των ινών των κυκλωμάτων, τα ίδια κυκλώματα που σε ένα επόμενο στάδιο και εν μέσω ενός παράλογου καταναλωτικού κύκλου, θα αποσυναρμολογηθούν με γυμνά χέρια και χρήση οξέων στην Κϊνα, στο Βιετνάμ, στη Γκάνα και στην Ινδία. Ακόμα από παιδιά, των οποίων τα μικρά χέρια ταιριάζουν σε αυτήν την εργασία. Αξίζει τον κόπο να έχετε smartphones, tablets, Iphones και άλλες περίεργες συσκευές;

Οι επιστήμονες και οι μηχανικοί δεν ικανοποιούνται με τη δηλητηρίαση και τη χειραγώγηση των πάντων στη γη: η αποικιοποίηση του διαστήματος έχει ήδη ξεκινήσει. Η NASA, η ISEGC και η ιταλική CNR δουλεύουν πάνω σε βιο/νανοτεχνολογίες για την εξερεύνηση της Σελήνης, του Άρη και αστεροϊδών, ώστε να εξορύξουν από εκεί ορυκτά για την κατασκευή ηλεκτρονικών ειδών υψηλής τεχνολογίας. Σύντομα, θα υπάρχουν αστρο-μεταλλωρύχοι, που θα γαμάνε τη φυσική ισοροπία των πραγμάτων, τον Ήλιο και τη Σελήνη, τον φυσικό κύκλο ζωής και θανάτου, σε μιά κούρσα μερικών «πεφωτισμένων», που είναι αποφασισμένοι να έχουν τον τελευταίο λόγο για τη μοίρα του πλανήτη και αυτών που τον περιβάλλουν. Ο τεχνολογικός και επιστημονικός πολιτισμός έχει δείξει, και συνεχίζει να δείχνει, πως είναι ικανός να παράγει τους χειρότερους τρόμους τοξικότητας και γεννετικής χειραγώγησης, με τη βοήθεια υπηρετών που οργανώνονται από το κράτος και είναι έτοιμοι να υπακούσουν τα αφεντικά τους, τα οποία ποτέ δε ζήτησαν την άδεια για την επιβολή των όρων τους, αλλά τους επέβαλλαν με τη βία και τον εξαναγκασμό εκείνων, που θεωρούσαν κατώτερους. Αυτό δεν είναι κάτι δύσκολο να γίνει σε μάζες στιβαγμένες σε μητροπόλεις, που φοβούνται ακόμα και τα έντομα και τη βροχή, ανθρώπους που σκοπεύουν να υπερισχύσουν και ο ένας του άλλου και να ξεγελάσει ο ένας τον άλλον.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα… Τώρα μπορούμε να συζητήσουμε αν η αντι-τεχνολογική αντίσταση είναι παράλογη. Αλλά, πιστεύω πως κάποιοι θα πιστέψουν αυτά, στα οποία πιστεύω εγώ και τα οποία με οδήγησαν στη φυλακή και θα δράσουν αυτόνομα. Βέβαια, αντιμέτωπος με τέτοιες δυνάμεις, κάποιος μπορεί να παραδοθεί στη δειλία, την πανουργία και την άγνοια των γεγονότων, να παριστάνει πως τίποτα δεν πάει στραβά, να περιμένει ένα θεϊκό σημάδι, να βρει καταφύγιο σε κάποιο από τα λίγα μη μολυσμένα μέρη και να ζήσει σαν ερημίτης. Αλλά, η ανθρώπινη φύση κατέχει το έντικτο αυτοσυντήρησης και της προστασίας του φυσικού χώρου και των στοιχείων που δίνουν Ζωή.

Άλλωστε, κανείς δε μπορεί να κοιμηθεί ήσυχα στο δωμάτιο ενός μεγάλου σπιτιού που καίγεται.

Σε υπεράσπιση της γης με κάθε δυνατό μέσο!

Ή μηχανές ή συναισθήματα!

Gianluca Iacovacci

Αναρχικός κρατούμενος

———

Μετάφραση: Inter Arma

Πηγή: Περιοδικό 325, τεύχος #11 (σελ.38-40)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*