“Η υπόθεση με το σκύλο” του Zo d’Axa

G_Libre-Zo

Στάλθηκε στο Inter Arma:

Παραλίγο να γίνει πραγματικότητα, όταν η αστυνομία του Clinchy – αυτή η οποία έχει υπηρετήσει παρασκηνιακά σε θρυλικές υποθέσεις τρίτου βαθμού – έφτασε σχεδόν στο τέλος της, σε μια αποθέωση του δυναμίτη.

Δύο μικροσκοπικές βόμβες από κόκκινο χαλκό, τοποθετήθηκαν σε έναν διάδρομο που οδηγούσε στο γραφείο του επιθεωρητή. Τα φυτίλια άναψαν…όλα κυλούσαν όμορφα από την ειδική οπτική γωνία του φύλακα που μάλωνε για την καθαριότητα του χώρου, όταν ένας σκύλος, ο σκύλος του επιθεωρητή, παρατήρησε την λάμψη -που έμοιαζε με το φώς του ήλιου- και άρχισε να ουρλιάζει. Τότε ήταν που ακούστηκε ο συναγερμός. Κι εκείνος γάβγιζε. Γάβγιζε μέχρι που κάποιος έφτασε πάνω στην ώρα για να σβήσει την απειλητική φλόγα.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως, από τότε με τις χήνες του Καπιτωλίου [i], πάντα υπάρχουν ζώα που παρεμβαίνουν σε υποθέσεις που δεν τα αφορούν. Τα άθλια κτήνη – είναι μια παραβολή αυτή – πάντα φωνάζουν «Πρόσεχε!», με την παραμικρή αναστάτωση.

Για να είμαστε δίκαιοι, θα ήθελα να πω προκαταβολικά πως μπορώ να κατανοήσω την περίπτωση του σκύλου: όσο ποταπή και να είναι η δράση του αφεντικού του, αυτό το πιστό τετράποδο πασχίζει να τον προστατέψει. Θα πρέπει να εκτιμηθεί μια τέτοια ολοκληρωτική αφοσίωση, και όχι να κατηγορείται στα σοβαρά το κουτάβι που προστάτευσε τα πάντα από το να ανατιναχθούν ολοσχερώς.

Εν πάσει περιπτώσει, όποιος θέλει μπορεί να θεωρήσει πως οι άνθρωποι της αστυνομίας του Clichy – αυτοί οι άξιοι εκπρόσωποι της εξουσίας οι οποίοι, την 1^η Μαίου και στις 14 Ιουλίου, κατέκτησαν τη φήμη των αιματοβαμμένων εκτελεστών των προαστίων – έκαναν μια απλή οπισθοχώρηση προκειμένου η ανατίναξη τους να έχει καλύτερα αποτελέσματα την επόμενη φορά…

Υποσημειώσεις:

[i] Αναφορά σε περιστατικό στην αρχαία Ρώμη, το 390 π.Χ., όταν, σύμφωνα με τον Λίβιο, χήνες αποκάλυψαν την επίθεση των Γαλατών εναντίον του Ρωμαϊκού Καπιτωλίου. (σημείωση του συντάκτη)

Σημείωση: Το κείμενο δημοσιεύτηκε στη γαλλική εφημερίδα L’En-Dehors, το 1896.

———

Mετάφραση: Κύκλος Ατομικιστών Αναρχικών

Πηγή: The Anarchist Library

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*