Ελλάδα: “Για τη νέα κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας”, κείμενο της Αναρχικής Ομάδας “Χαοτική Συμφωνία”

Στάλθηκε στο Inter Arma:

Στην τρέχουσα πραγματικότητα, η παγκόσμια οικονομική κρίση, έχοντας διαβρώσει την πολιτική και οικονομική σταθερότητα των κρατών, αναδιαμορφώνει τον πολιτικό χάρτη, όπου δημιουργούνται νέοι συσχετισμοί, στην προσπάθεια αναζήτησης πολιτικών για την αντιμετώπιση και διαχείριση της κρίσης, καθώς και της αποκατάστασης της σταθερότητας. Στον ελλαδικό χώρο, η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών αποτυπώθηκε με την εκλογή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στην κυβέρνηση. Αυτή η πολιτική ρευστότητα και κινητικότητα εντάσσεται και στο γενικότερο ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου χώρες, που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, όπως ο ευρωπαϊκός νότος, βρίσκονται σε διαδικασία αλλαγής κυβερνήσεων. Στη γενικευμένη απογοήτευση των μαζών, καθώς έχουν απωλέσει τα προνόμιά τους λόγω σκληρών νεοφιλελεύθερων πολιτικών, οι σοσιαλδημοκράτες υπόσχονται την ανάκτηση των προνομίων μέσα από μια παρεμβατική πολιτική προς όφελος του λαουτζίκου. Κάτι τέτοιο προφανώς δεν είναι εφικτό μέσα στα ευρωπαϊκά πλαίσια, πόσο μάλλον όταν η ρευστότητα της οικονομίας ενός κράτους εξαρτάται από χρηματοδοτικά προγράμματα, που οι όροι και οι προϋποθέσεις τους καθορίζονται από τρίτους καπιταλιστικούς θεσμούς. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν υπάρχουν παραπάνω από δύο επιλογές: Η συνέχιση της προηγούμενης πολιτικής, με κάποια φαινομενικά μέτρα ανακούφισης, ώστε να διατηρήσει η κυβέρνηση το προφίλ της όσο έχει τη δυνατότητα ή ενδεχόμενη χρεοκοπία.

Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. προσπαθεί να αποκαταστήσει τις διαταραγμένες ισορροπίες μεταξύ του πολιτικού συστήματος και της κοινωνικής πλειοψηφίας, αμβλύνοντας την κοινωνική δυσαρέσκεια με την τακτική του καρότου. Ταυτόχρονα, επιλέγει να συνεργαστεί και να συγκυβερνήσει με τους ακροδεξιούς των Ανεξάρτητων Ελλήνων, μία κίνηση που στοχεύει αφενός, στην αφομοίωση και την απορρόφηση κραδασμών από τη συντηρητική-δεξιά κοινωνική μάζα και αφετέρου, στη διασφάλιση της εθνικής ενότητας σε υλικό και φαντασιακό επίπεδο. Ενδεικτική της απότομης ανόδου και της φούσκας του μορφώματος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., είναι η προέλευση και η διαδρομή του. Βρισκόταν ανάμεσα στα ρεφορμιστικά κινήματα, όντας μια αριστερή ευρωκομουνιστική μειοψηφία και καθώς δυνάμωνε μετατοπιζόταν, προσαρτώντας τάσεις της πολιτικής οικολογίας και της κεντρώας σοσιαλδημοκρατίας, εγκολπώνοντας παράλληλα στελέχη και ψηφοφόρους των αντίστοιχων κομμάτων. Η κυβέρνηση της αριστεράς αυτοπροβάλλεται ως το φάρμακο για τις κοινωνικές, πολιτικές και οικονομικές ασθένειες, έχοντας ταυτόχρονα νεανικό, εκσυγχρονιστικό και οικολογικό προφίλ. Προβάλλει το φαντασιακό της θωράκισης της Δημοκρατίας, της τήρησης της νομιμότητας και της ισχυροποίησης των θεσμών και του κοινοβουλίου. Με το μοντέλο διαχείρισής της, η νέα κυβέρνηση υπόσχεται να ακολουθήσει μια πολιτική, που να εμπεριέχει την ανασύσταση του κοινωνικού κράτους και τη διαφύλαξη της εθνικής κυριαρχίας και του κοινωνικού συμφέροντος. Υποστηρίζει τον βιώσιμο, καινοτόμο καπιταλισμό με κρατικό παρεμβατισμό και την πράσινη ανάπτυξη και επιχειρηματικότητα, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνέχιση της εκμετάλλευσης πλουτοπαραγωγικών πηγών με εναλλακτικούς όρους. Ο χαμαιλεοντισμός και η διγλωσσία είναι ίδιον της σοσιαλδημοκρατίας.

Αξίζει να σημειωθεί η πολιτισμική και ορθολογιστική αναδιάρθρωση της πολιτικής εξουσίας και η καταφανής διαπλοκή της με το τεχνοεπιστημονικό σύμπλεγμα. Χαρακτηριστικό είναι ότι επιστήμονες-ακαδημαϊκοί καταλαμβάνουν κυβερνητικούς θώκους, με σκοπό να εξυπηρετήσουν εξειδικευμένες πολιτικές στρατηγικές και στοχεύσεις της αριστερής διακυβέρνησης, στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας, της ανάπτυξης, της παιδείας και της δικαιοσύνης. Ένα τρανταχτό παράδειγμα είναι η τοποθέτηση του καθηγητή Νομικής Νίκου Παρασκευόπουλου στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος ευαγγελίζεται τον εξανθρωπισμό των φυλακών, μέσω της αναδιάρθρωσης του σωφρονιστικού συστήματος και την αντικατάσταση των φυλακών τύπου Γ, με πτέρυγες υψηλής ασφαλείας. Εξίσου ενδεικτική της σύζευξης επιστήμης-πολιτικής είναι η τοποθέτηση του καθηγητή εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος έχει θέσει ψηλά στην αντζέτα του την καταστολή και διάλυση των αναρχικών ανατρεπτικών ομάδων και των αντάρτικων σχηματισμών, στο όνομα της ριζικής καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Επίσης, εξαγγελίες του, που βρίσκονται σε σύνδεση με έρευνες πανεπιστημιακών κύκλων, θέτουν εκ νέου την προοπτική του επαναπροσδιορισμού της σχέσης αστυνομίας και πολιτών μέσω της συμμετοχικής αντεγκληματικής πολιτικής (αστυνομικός της γειτονιάς, συμβούλια πρόληψης της εγκληματικότητας, εισαγωγή μεταναστών στα σώματα ασφαλέιας κ.α.). Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης συμπληρώνεται με την τοποθέτηση των κατάλληλων πολιτικών προσώπων στις αντίστοιχες θέσεις, χάριν της ικανοποίησης των διαφορετικών κοινωνικών δυναμικών, που εκφράστηκαν από τη λαϊκή ετυμηγορία, όπως του ακροδεξιού Πάνου Καμμένου στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας και του οικολόγου Γιάννη Τσιρώνη στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος.

Η νέα κυβέρνηση της αριστεράς, σε μικρό χρονικό διάστημα, κατάφερε να κερδίσει τη συμπαράσταση μεγάλου μέρους της μάζας και να ενεργοποιήσει τα μικροαστικά αντανακλαστικά ενός κομματιού της, το οποίο κατεβαίνει στους δρόμους υποστηρικτικά προς το κράτος, με την ελπίδα ότι θα του μοιράσουν ψίχουλα. Είναι αυτός ο αξιολύπητος αγανακτισμένος συρφετός, που πριν λίγα χρόνια γέμιζε πάλι τις πλατείες, διαμαρτυρόμενος για τις άδειες του τσέπες. Τότε που αρκετοί αναρχικοί έβλεπαν στο πρόσωπό του το επαναστατικό υποκείμενο και τώρα το βλέπουν να ζητωκραυγάζει για τους νέους του σωτήρες. Δε δημιουργεί έκπληξη το γεγονός ότι κάποιοι αναρχικοί συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις συμπαράστασης, αν ληφθεί υπόψιν ότι αρκετοί ήταν αυτοί που ψήφισαν τη νέα κυβέρνηση. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει καταφέρει να αφομοιώσει μεγάλο μέρος των κινημάτων και έχει υπαρκτούς δίαυλους με αυτά. Η τακτική του αυτή έχει διττή σημασία, καθώς αφενός, έχει τη στήριξη ακόμα περισσότερων πολιτικών χώρων και αφετέρου, και κυριότερο, βασίζεται στο ότι τα αφομοιωμένα αυτά κομμάτια των ριζοσπαστικών κύκλων μπορούν να λειτουργήσουν πυροσβεστικά στην εκδήλωση εξεγερτικών πρακτικών. Άλλωστε, ο αποτελεσματικότερος τρόπος καταστολής βίαιων ενεργειών είναι η πρόληψη και η αποτροπή τους.

Στον αντίποδα όλων των παραπάνω στέκονται εκείνοι οι αναρχικοί, που αγωνίζονται με θάρρος και αξιοπρέπεια ενάντια στην κυριαρχία, ανεξαρτήτως του πολιτικού προσωπικού στον κρατικό μηχανισμό και των διαφορετικών τρόπων διαχείρισης. Δεν εναποθέτουμε καμία ελπίδα στην αναγέννηση της Πατρίδας και την κάθαρση της Δημοκρατίας, έχουμε λάβει θέση μάχης εναντίον τους. Δε μας ενδιαφέρει η παλινόρθωση του ανθρωπισμού και του κοινωνικού κράτους, αλλά η διάλυσή τους. Αδιαφορούμε αν ο καπιταλισμός έχει βιώσιμη ανάπτυξη και πράσινο πρόσημο ή αν ο κρατικός μηχανισμός τίθεται υπό επιστημονική διαχείριση, αγωνιζόμαστε για την αποσάθρωση της οικονομίας και για την κατεδάφιση του πολιτισμικού εκτρώματος. Δεν επιδιώκουμε τη βελτίωση των συνθηκών εγκλεισμού, αλλά το γκρέμισμα κάθε είδους φυλακής. Ωστόσο, προσαρμόζουμε τις τακτικές αγώνα μας στις εκάστοτε συγκυρίες και εκμεταλλευόμαστε τις νέες προοπτικές, που αυτές ανοίγουν. Δεν αναζητούμε ένα καλύτερο κράτος, μια καλύτερη οικονομία, έναν καλύτερο πολιτισμό ή μια καλύτερη κοινωνία, αλλά πορευόμαστε στην ολική καταστροφή τους.

ΚΑΜΙΑ ΕΙΡΗΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΤΗΣ

Αναρχική Ομάδα “Χαοτική Συμφωνία”

ΧΣ22

Επικοινωνία μέσω e-mail: chaos_symphony@riseup.net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*