Ισπανία: Επιχείρηση Piñata – Πέντε άτομα προφυλακίστηκαν και δέκα αφέθηκαν με περιοριστικούς όρους

pinata

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης 1 Απριλίου, ο δικαστής του Εθνικού Ανώτατου Δικαστηρίου Eloy Velasco, προφυλάκισε στις φυλακές 5 από τα 15 άτομα, που συνελήφθησαν τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, που ονομάζεται Piñata. Άλλοι 24 συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια των 17 επιδρομών, που πραγματοποιήθηκαν σε Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Palencia και Γρανάδα, για “απείθεια και αντίσταση”, οι οποίοι στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Ο δικαστής προφυλάκισε τους εξής συντρόφους:
Paul Jara Cevallos* (Μαδρίτη),
Jorge Linares Izquierdo (Μαδρίτη),
Javier García Castro* (Μαδρίτη),
Javier Grijalbo Adan (Palencia)
Enrique Balaguer Pérez* (Μαδρίτη)

*Διεύθυνση στη φυλακή, στο τέλος του άρθρου

Οι άλλοι 10 (τρεις από τη Βαρκελώνη και επτά στη Μαδρίτη) αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους υπό δικαστική επιτήρηση (κατάσχεση του διαβατηρίου, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και παρόν κάθε 15 μέρες). Παραμένουν κατηγορούμενοι για συμμετοχή στo GAC [Συντονιστικό Αναρχικών Ομάδων, βλέπε τον πρόλογο στο βιβλίο “Ενάντια στη Δημοκρατία” για περισσότερες πληροφορίες].

Οι πέντε προφυλακισμένοι κατηγορούνται όλοι για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (“εξεγερσιακού-αναρχικού” προσανατολισμού, εκθειάζουν οι εφημερίδες) ή για το αδίκημα της “εγκληματικής οργάνωσης” σύμφωνα με το άρθρο 570bis του Ποινικού Κώδικα, με την επιβαρυντική διάταξη “της ανατροπής της δημόσιας τάξης και της σοβαρής διατάραξης της κοινωνικής ειρήνης”. Το όνομα της οργάνωσης αυτής είναι το Συντονιστικό Αναρχικών Ομάδων (GAC), το οποίο κατηγορείται για “την προώθηση και τον συντονισμό του σαμποτάζ”, συμπεριλαμβανομένων 113 ΑΤΜ τον Φεβρουάριο του 2015 και ότι πιθανώς συνδέεται με τις εμπρηστικές επιθέσεις ενάντια στον καθεδρικό ναό στη Βασιλική του Πιλάρ, στη Σαραγόσα (για τις οποίες η Monica και ο Francisco έχουν τεθεί υπό προληπτική κράτηση για πάνω από έναν χρόνο) και στον καθεδρικό ναό Almudena, στη Μαδρίτη (7 Φεβρουαρίου και 1 Οκτωβρίου 2013 αντίστοιχα).

Τα αποδεικτικά στοιχεία, που επικαλείται ο δικαστής, ήταν εκείνα που βρέθηκαν κατά τη διάρκεια των επιδρομών, όπως: “εγχειρίδια για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών και τακτικές αντάρτικου”, γκαζάκια για κάμπινγκ, “φωτογραφίες της αστυνομίας και αστυνομικών τμημάτων”, “εγχειρίδια αυτο-προστασίας και τεχνικές αποφυγής της επιτήρησης”, “τεχνικά μέσα για κρυπτογραφημένη πρόσβαση σε wi-fi για ανώνυμη περιήγηση στο web”.

Εν ολίγοις, λογοτεχνία, πολλή λογοτεχνία ως συνήθως, ενώ ο Velasco μπορεί να υπερηφανεύεται ότι έχει φυλακίσει “τους ηγέτες του GAC από τη Μαδρίτη, τη Βαρκελώνη και την Palencia”. Ο σύντροφος από τη Μαδρίτη, Enrique “Kike”, ο οποίος κατηγορείται ότι είναι ο εθνικός ψευδο-ηγέτης του GAC, μόλις είχε βγει από τη φυλακή στις 30 Ιανουαρίου, μαζί με άλλους συγκατηγορούμενούς του από την προηγούμενη Επιχείρηση Πανδώρα. Για τους άλλους τέσσερις, έκαναν πρωτοσέλιδα για το ότι είναι “υπεύθυνοι για τα οικονομικά μέσα, την προπαγάνδα και την άμεση δράση” του GAC ή ότι είναι “οι επικεφαλής του GAC” σε Μαδρίτη και Palencia. Το κράτος κοιτάει το άσχημο πρόσωπό του στον καθρέφτη και μεταξύ συντρόφων χωρίς αφεντικά ή σκλάβους, προβάλλει τα δικά του χαρακτηριστικά, που αποτελούνται από ιεραρχίες, ηγέτες και εξειδίκευση. Συνολικά, αυτή είναι η τρίτη αστυνομική έρευνα μέσα σε πάνω από έναν χρόνο, με το πρόσχημα των επιθέσεων, που αποδίδονται σε συντονισμένες αναρχικές ομάδες και ο αριθμός των επιδρομών ανέρχεται σήμερα σε περίπου τριάντα, με τα κατηγορητήρια αυτήν τη στιγμή να είναι τουλάχιστον 28.

Μόλις βγήκαν από το γραφείο του δικαστή, υπήρχε μια συγκέντρωση αλληλεγγύης από περίπου εξήντα άτομα, από τους οποίους εκδιώχθηκαν οι δημοσιογράφοι με κραυγές που τους αποκαλούσαν “όρνια”. Μια νέα συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκε στη Μαδρίτη, την Τετάρτη 1 Απριλίου, στις 21:00, στην πλατεία Tirso de Molina, με ένα κάλεσμα που ανέφερε ξεκάθαρα τον λόγο: “Αλληλεγγύη. Αμοιβαία βοήθεια. Άμεση Δράση. Θάνατος στο κράτος και ζήτω η αναρχία”. Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης χθες [31 Μάρτη] στο ίδιο μέρος, τέσσερις άνθρωποι συνελήφθησαν και οι συγκρούσεις με τους μπάτσους είχαν ως αποτέλεσμα δώδεκα μικροτραυματισμούς (οι οκτώ ήταν μπάτσοι).

Ούτε αθώοι ούτε ένοχοι,
Λευτεριά σε όλους!
Για την επιθετική αλληλεγγύη!

Εδώ είναι η προσωρινή διεύθυνση τριών από τους πέντε φυλακισμένους συντρόφους της Επιχείρησης Piñata (μπορεί να μεταφερθούν):

Paul Jara Cevallos
Enrique Balaguer Pérez
Javier Garcia Castro

(Prisoner Name)
Centro Penitenciario Madrid V
Apdo. Correos 200 Colmenar Viejo
Madrid Codigo Postal 28770
Spain

———

Μετάφραση: Inter Arma

Πηγή: Squat!net

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*