Χιλή: Ενημέρωση για την υπόθεση των συντρόφων Javier Pino και Natalia Collado

holloway_drawing_I1

Τώρα που τελείωσε η περίοδος της έρευνας και περιμένουμε να οριστεί η ημερομηνία της δίκης για τους Javier Pino και Natalia Collado, ως μια ομάδα κοντινών φίλων, θέλουμε να ενημερώσουμε και να αποκαλύψουμε το πώς οι σύντροφοί μας κατηγορήθηκαν για τον εμπρησμό ενός λεωφορείου της Transantiago πριν τρεις μήνες και τους πήραν από εμάς.

ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ

Τις πρώτες πρωινές ώρες της 7ης Απριλίου, στη γωνία των δρόμων Equador και Concon, που βρίσκεται στην κοινότητα Estación Central, το σκοτάδι διαταράχθηκε από την εικόνα ενός φλεγόμενου λεωφορείου της γραμμής 210 της Transantiago, το οποίο κάηκε ολοσχερώς.

Λεπτά αργότερα, η Natalia Collado (Tato) και ο Javier Pino συνελήφθησαν στην Almeda, έξω από το USACH (Πανεπιστήμιο του Σαντιάγο Χιλής) και κρατήθηκαν ως ύποπτοι λόγω της εμφάνισής τους, η οποία φέρεται να ταυτίζεται με την περιγραφή που δόθηκε στην αστυνομία από τον οδηγό του λεωφορείου που δήλωσε τη φωτιά.

Οι σύντροφοι μεταφέρθηκαν στο Κεντρικό Αστυνομικό Τμήμα 21, όπου τους είπαν πως ο οδηγός του λεωφορείου τους αναγνώρισε ως τα δύο άτομα που ανέβηκαν στο λεωφορείο χωρίς να πληρώσουν στη γωνία Alameda και Cumming και που άφησαν μία τσάντα στο πίσω κάθισμα πριν βγουν από το λεωφορείο από την πίσω πόρτα. Στη συνέχεια, η Tato και ο Javier μεταφέρθηκαν στη BIPE (Αστυνομική Ταξιαρχία Αστυνομικών Ερευνών) όπου πήραν και από τους δύο δείγμα DNA με τη βία. Τότε, συγγενείς, στενοί φίλοι και σύντροφοι που είχαν μάθει για τη σύλληψη άρχισαν να συγκεντρώνονται απ’ έξω σε αλληλεγγύη με τους δύο συντρόφους. Επίσης, ως συνήθως, άρχισε να εμφανίζεται ο τύπος για να “πιάσει” τα πρόσωπα των συντρόφων για τις τηλεοπτικές κάμερες. Το επόμενο πρωί, καθώς μεταφέρονταν στον ανακριτή, ο Javier φώναξε στους δημοσιογράφους: “Κάτω η ανθρωποκεντρική, πατριαρχική κοινωνία!”.

Ο ανακριτής παρέτεινε την κράτηση των συντρόφων για τρεις ημέρες, ώστε η αστυνομία να μπορέσει να συλλέξει και άλλα στοιχεία. Στην ακρόαση που έγινε τρεις μέρες αργότερα, ως βασικό στοιχείο παρουσιάστηκε η κατάθεση του οδηγού του λεωφορείου. Η κατηγορούσα αρχή δήλωσε επίσης πως αποκλείστηκε η πρόκληση της φωτιάς λόγω ηλεκτρικού βραχυκυκλώματος στη μηχανή. Ο δικαστής στη συνέχεια επισημοποίησε την κατηγορία της τοποθέτησης εμπρηστικού μηχανισμού σε όχημα δημοσίων μεταφορών, η οποία υπάγεται στο νόμο περί όπλων. Η κατηγορούσα αρχή αιτήθηκε μια περίοδο έρευνας διάρκειας 90 ημερών, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σύντροφοι θα παρέμεναν προφυλακισμένοι και ο δικαστής συμφώνησε λέγοντας πως δεν υπήρχαν σοβαροί λόγοι για να απορρίψει την πρόταση.

Ο Javier μεταφέρθηκε στην πτέρυγα 11 της Φυλακής του Σαντιάγο Νούμερο 1, ενώ η Tato μεταφέρθηκε στις γυναικείες φυλακές του San Miguel, όπου κρατήθηκε για πολλές μέρες στην απομόνωση μέχρι να μεταφερθεί στην πτέρυγα γενικού πληθυσμού.

Natalia Collado και Javier Pino

Από την αρχή η Tato και ο Javier εξέφρασαν ανοιχτά την αντίληψή τους για τη ζωή ως μια καθημερινή σύγκρουση με το σύστημα που επιβάλλεται από τον πολιτισμό και υπεραμύνθηκαν ανοιχτά των συναισθημάτων που αναβλύζουν από την καρδιά, όταν κάποιος αποφασίζει να σπάσει την κοινωνική μονοτονία.

Αρνούνται να δηλώσουν αθώοι ή ένοχοι για τις κατηγορίες και αντί αυτού επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη ζωή τους ως μια πράξη περιφρόνησης και αποδόμησης της κοινωνικής λογικής, θεωρώντας πως ζούμε σε έναν πατριαρχικό, ανθρωποκεντρικό, εξουσιαστικό και σπισιστικό κόσμο, που βλέπει με περιφρόνηση όλους εκείνους που πιστεύουν πως η ζωή είναι κάτι πολύ περισσότερο από τσιμέντο.

Είναι εκείνοι που με μια βαθειά αγάπη για τη φύση τολμούν να οικοδομούν νέες μορφές κοινωνικών σχέσεων και να αμφισβητούν διαρκώς τις ηθικές αξίες που τους μαθαίνουν από παιδιά, ακόμα και αν αυτό φέρνει πιο πολλές αποτυχίες παρά επιτυχίες. Γιατί κάθε επιλογή που φαίνεται επιφανειακά ακίνδυνη, όπως μια διαιτολογική επιλογή, το να συμπάσχεις με τη γη και τα διάφορα πλάσματα που κατοικούν σε αυτή, ο καθημερινός σεβασμός στο περιβάλλον, η δύσκολη αποδόμηση της πατριαρχίας από τα βάθυ των κοινωνικών σχέσεων, η επιλογή του να μην πας σε ένα νοσοκομείο, να ζεις μια αυτόνομη ζωή, να βρίσκεις νέους τρόπους εκμάθησης -για να ονομάσουμε μόνο μερικά πράγματα-, καθιστά πρακτικά αδύνατη την παθητική συμβίωση με την κυρίαρχη κοινωνική τάξη.

Αυτός είναι ο λόγος που οι καρδιές τους χτυπούν ακόμα με τον παλμό της αδάμαστης φύσης, παρόλο που βρίσκονται κλεισμένοι πίσω από τα κρύα τείχη της φυλακής. Από την αρχή της δοκιμασίας τους έχουν παραμείνει σταθεροί, χωρίς όμως να υποτιμούν τον αντίκτυπο του εγκλεισμού. Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειώσουμε πως οι δύο σύντροφοι βρίσκονται σε πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα φυλακής.

Για τον Javier η κατάσταση του φαγητού έχει υπάρξει δύσκολη, αφού πριν τη σύλληψή του έτρωγε μόνο ωμό, ακατέργαστο φαγητό. Στη φυλακή νούμερο 1 του Σαντιάγο αυτή η διατροφή δεν μπορεί να επιτευχθεί ακόμα και αν είσαι vegan, οπότε κανείς αναγκάζεται εκ των πραγμάτων να τρώει συγκεκριμένα φαγητά. Ο Javier έχει κρατήσει επίσης και τα μακριά του μαλλιά, ανεξαρτήτως της διαρκούς παρενόχλησης από τους δεσμοφύλακες. Είναι, επίσης, σημαντικό να σημειώσουμε πως ο Javier δεν έχει τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε δραστηριότητες «αναψυχής», όπως το παιχνίδι της μπάλας. Έχει τη δυνατότητα να χρησιμοποιεί υλικά σκαλίσματος ξύλου, ωστόσο χρειάστηκε αρκετός χρόνος για τα υλικά αυτά να φτάσουν σ’ αυτόν στη μονάδα, εξαιτίας της εμπλεκόμενης γραφειοκρατίας.

Η Tato είχε τη δυνατότητα να έχει πρόσβαση σε μεγαλύτερη ποικιλία έτοιμων τροφίμων. Αρχικά, μοιραζόταν ένα κελί με τη συντρόφισσα Tamara Farias Sol Vergara, αλλά η Tamara μεταφέρθηκε και μοιράζεται τώρα ένα κελί με τη Nataly Casanova. Οι συνθήκες εγκλεισμού στη γυναικεία φυλακή του San Miguel είναι διαφορετικές απ’ ότι στη φυλακή του Santiago και έχει τη δυνατότητα να λαμβάνει αντικείμενα τέχνης και υλικό σχεδίασης όπως και ποικιλία βιβλίων και περιοδικών.

Αυτοί οι μήνες ήταν δύσκολοι κατά τη διάρκεια της περιόδου των ερευνών και η μονοτονία της ζωής στη φυλακή κάνουν τον χρόνο να φαντάζει πως περνάει πιο αργά. Κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού τους, ο Javier και η Tato έχουν εκφράσει τα συναισθήματά τους μέσω δημοσίων δηλώσεων και έχουν σταθεί αλληλέγγυοι με άλλους φυλακισμένους συντρόφους απέχοντας από την πρόσληψη τροφής ή βγάζοντας ανακοινώσεις. Αναγκάστηκαν να αντιμετωπίσουν τον εφιάλτη του εγκλεισμού, αλλά επανήλθαν με νέες ερωτήσεις, σκέψεις και συναισθήματα που επιβεβαίωσαν τις πεποιθήσεις τους.

Μετά από περισσότερο από δύο μήνες από τη σύλληψή τους, τους επετράπη μία μεταξύ τους συνάντηση μέσα στη φυλακή. Αυτό επιτρέπεται μία φορά τον μήνα, σύμφωνα με μια αξιολόγηση συμπεριφοράς που γίνεται από τους δεσμοφύλακες.

Νομική κατάσταση

Την Παρασκευή, 26 Ιουνίου, διεξήχθη μια ακρόαση και διορίστηκε νέος δημόσιος συνήγορος, ο οποίος ανακοίνωσε πως οι σύντροφοι αρνούνταν να συνεργαστούν με την επίσημη έρευνα.

Αποτέλεσμα της ακρόασης ήταν να δοθεί στον Javier άδεια να λαμβάνει τακτικά ξηρούς καρπούς και συμπληρώματα διατροφής. Επιπλέον, εγγυήθηκε στους συντρόφους μια πεντάλεπτη συνάντηση με τον καινούριο δικηγόρο τους στα κελιά του δικαστηρίου μετά την ακρόαση. Και τέλος, ο Javier επέτρεψε σε έναν γιατρό να εξετάσει το ραγισμένο πλευρό του, το οποίο φρόντιζε για δύο μήνες μόνος του, αφού αρνούνταν να λάβει την οποιαδήποτε βοήθεια.

Μετά από σχεδόν δύο μήνες υπό κράτηση, η Tato και ο Javier απέκτησαν πρόσβαση στον φάκελο της έρευνας που περιέχει τα αποδεικτικά στοιχεία που θα παρουσιαστούν εναντίον τους. Η κατάθεση του οδηγού λεωφορείου είναι ακόμη το μόνο αποδεικτικό στοιχείο εναντίον τους.

Παρά τη νομική κατάσταση και τη συνεχή τριβή με τους δικηγόρους, και οι δύο σύντροφοι περιμένουν ψύχραιμα να τους δοθεί η ημερομηνία για την επόμενη ακρόασή τους.

Παρότι οι καθημερινές επαφές τους με τους δεσμοφύλακες υπήρξαν εχθρικές από την αρχή, η Tato και ο Javier έχουν παραμείνει σταθεροί με την υποστήριξη των αγαπημένων τους. Στην αρχή, παρακολουθούνταν και αξιολογούνταν ως φυλακισμένοι υπό κίνδυνο απόδρασης, αλλά αυτές οι συνθήκες έχουν πλέον αμβλυνθεί. Ακόμα και έτσι, η συνύπαρξη με τους μπάτσους θα είναι πάντα δύσκολη, αφού κανείς εκ των συντρόφων δεν είναι προετοιμασμένος να παραιτηθεί ή να υποταχθεί στην κακομεταχείριση.

Εκτός των τειχών υποστηρίζουμε τους συντρόφους μας με τις καρδιές γεμάτες αγάπη και τη βεβαιότητα πως το ουρλιαχτό της αγέλης διασχίζει κάθε τοίχο. Συνεπώς, παραμένουμε συνένοχοι σε συγγένεια και αλληλεγγύη με τον Javier Pino και τη Natalia Collado. Ενδυναμώνοντας τους δεσμούς, μέσω της συνεχούς ανάπτυξης και εκμάθησης με τους συντρόφους μας με περισσότερη δύναμη, έτσι ώστε κάθε χειρονομία αγάπης να είναι μια μικρή φλόγα και να φτάσει στις καρδιές τους αυτόν τον χειμώνα.

Καθώς περιμένουμε την επόμενη ημερομηνία ακρόασης, στέλνουμε όλην την αγάπη μας στους συντρόφους μας.

Ο JAVIER ΚΑΙ Η TATO ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ!!

Ομάδα συντρόφων και φίλων.

———

Μετάφραση: Inter Arma

Πηγή: Insurrection News

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*