Ελλάδα: Κείμενο για την υπόθεση της Εύης Στατήρη

Freedom

Στάλθηκε στο Inter Arma:

Στις 2 του Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 6 μήνες από την προφυλάκιση της Εύης Στατήρη.

Σε αυτούς τους έξι μήνες δεν ξεχάσαμε ούτε για μια στιγμή το τρομοθέαμα της τηλεόρασης και τον  κανιβαλισμό των δημοσιογράφων εναντίον της, το στημένο κατηγορητήριο του φασίστα ανακριτή Ε. Νικόπουλου, τις κούφιες τροπολογίες για την δήθεν παύση της ποινικοποίηση  των συγγενικών σχέσεων των πολιτικών κρατουμένων και τα ψέματα του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Η σύλληψή της ήταν τα αντίποινα της εξουσίας για την απόπειρα απόδρασης της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Η Εύη κατηγορείται ως μέλος της Σ.Π.Φ. χωρίς να υπάρχει το οποιοδήποτε στοιχείο εναντίον της. Ακόμα και ο εισαγγελέας της υπόθεσης για το σχέδιο απόδρασης έχει προτείνει επανειλημμένως στο δικαστικό συμβούλιο, την άρση της  αποφυλάκισής της. Παρ’ όλα αυτά τα δικαστικά συμβούλια με προέδρους την Πόγκα και την Μπαζάκη απέρριψαν τις αιτήσεις αποφυλάκισης.

Ο πραγματικός λόγος που η Εύη βρίσκεται ακόμα στη φυλακή είναι ότι είναι η σύζυγος του πολιτικού κρατούμενου των Πυρήνων της Φωτιάς Γεράσιμου Τσάκαλου.

Τα παλιά κόλπα της εξουσίας δύσκολα ξεχνιούνται.

Η αιχμαλωσία της Εύης είναι ένας ύπουλος και χυδαίος συναισθηματικός εκβιασμός για να αποσπάσει το κράτος μια δήλωση ανακωχής από τη μεριά του συντρόφου Γεράσιμου Τσάκαλου. Είναι η ίδια τακτική που εφάρμοσε και με τη μητέρα του Χρήστου και Γεράσιμου Τσάκαλου (που αφού προφυλακίστηκε για ένα μήνα , τώρα ζει με περιοριστικούς όρους που την καθιστούν εξόριστη στο νησί της Σαλαμίνας , δίχως να μπορεί να επισκέπτεται τους γιούς της στη φυλακή), είναι το ίδιο μοτίβο που ακολούθησαν και με τον αδελφό του πολιτικού κρατούμενου των Πυρήνων της Φωτιάς Γ. Πολύδωρου που τον παρέπεμψαν σε δίκη  με την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση.

Ακόμα και για το δικό τους νομικό οπλοστάσιο, τα στοιχεία των κατηγοριών δεν είναι μόνο γελοία αλλά και ανύπαρκτα. Δεν θα ασχοληθούμε όμως άλλο με τον παραλογισμό των νόμων τους . Δεν είμαστε δικηγόροι αλλά αναρχικοί.

Η εποχή που ζούμε είναι ύποπτη και οι καιροί που έρχονται ύπουλοι.

Ο ερχομός της πρώτης αριστερής κυβέρνησης και οι ψευδαισθήσεις ελπίδας που κουβαλούσε μαζί της, δεν πείθουν πλέον κανέναν.

Την εξουσία ακόμα κι αν την  βάψεις κόκκινη, παραμένει εξουσία. Η διπρόσωπη ρητορική του Σύριζα, τα ψέματα, , το τρίτο μνημόνιο, η συντηρητική εσωτερική του αναδίπλωση,  ισχυροποίησαν το ιδεολογικό άλλοθι του πεσισμού, της ματαιότητας και της κοινωνικής ηττοπάθειας. Το «πρώτη φορά αριστερά» επιβεβαίωσε το αναρχικό σύνθημα «ίδια είναι τα αφεντικά, δεξιά και αριστερά».

Με τη διαφορά επειδή η αριστερή εξουσία εμφανίζεται καμουφλαρισμένη φορώντας το κοινωνικό μακιγιάζ των «καλών προθέσεων» αποδεικνύεται πιο ύπουλη. Δεν ξεχνάμε άλλωστε την απεργία πείνας των  πολιτικών κρατουμένων που η διγλωσσία του Σύριζα, τους εξώθησε ένα βήμα πριν από τον θάνατο…Μετά την πρόσφατη μνημονιακή νομοθετική γάγγραινα που εξαπέλυσε η αριστερή κυβέρνηση ακρωτηριάστηκε και η τελευταία ελπίδα  που μπορεί να διατηρούσαν ακόμα και οι πιο αφελείς. Είναι δεδομένο πως αφού ακόμα και η αριστερή διαχείριση της εξουσίας απέτυχε να διασώσει την  κοινωνική αξιοπιστία του συστήματος, θα δημιουργηθεί ένα κενό. Αν εμείς ως ανταγωνιστικό- αναρχικό κίνημα δεν αξιοποιήσουμε αυτήν την νέα πολιτική κρίση για να γκρεμίσουμε τα ανδρείκελα  της εξουσίας από το βάθρο τους,  το κενό θα καλυφτεί από πιο ολοκληρωτικούς μηχανισμούς, όπως η δικαστική μαφία και η αστυνομία που παραμένουν αμετακίνητες εκφράζοντας το πιο αυταρχικό και σκληρό κομμάτι της εξουσίας. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτοί οι μηχανισμοί μαζί με την εξουσία των δημοσιογράφων, αποτελούν την εμπροσθοφυλακή απέναντι στο αναρχικό κίνημα και τις εξεγερτικές του πρακτικές.

Δεν είναι τυχαίο ότι και στην περίπτωση της Εύης συναντάμε ακριβώς τους ιδίους μηχανισμούς και τις τεχνικές τους μπροστά μας, τα ψέματα των δημοσιογράφων, τις σκευωρίες της αστυνομίας και τα στημένα κατηγορητήρια των δικαστών.

Γι’ αυτό η υπόθεση της Εύης δεν είναι μία προσωπική υπόθεση που αφορά έναν στενό κύκλο ανθρώπων. Είναι μια υπόθεση που αφορά συλλογικά όλο το κίνημα.

Δεν είναι απλά ότι η μεθοδευμένη δίωξη εναντίον της είναι μια εικόνα από το  αστυνομικό-δικαστικό  μέλλον που προετοιμάζεται στα εργαστήρια της εξουσίας. Δεν είναι απλά ότι αυτό που εφαρμόζεται σήμερα στην Εύη  είναι κάτι που αύριο μπορεί να εφαρμοστεί στο φιλικό και συγγενικό κύκλο κάθε αναρχικού που παραμένει συνεπής στις ιδέες του και στις πράξεις του…Είναι ότι στην υπόθεση της Εύης συγκρούονται δύο πολιτισμοί. Ο πολιτισμός της εξουσίας και ο πολιτισμός της ελευθερίας.

Έξι μήνες στη φυλακή η Εύη βρέθηκε μπροστά σ’ έναν προσωπικό- αξιακό εκβιασμό. Έναν εκβιασμό με αντάλλαγμα την «ελευθερία» της, αν ακολουθούσε τις υπαγορεύσεις του πολιτισμού της εξουσίας που ο καθένας κοιτάει την πάρτη του και το πώς θα βολευτεί. Όλοι γνωρίζουμε πως  η εξουσία ήθελε να αποσπάσει μια δήλωση νομιμοφροσύνης, ένα υποτακτικό σκύψιμο του κεφαλιού και αναγνώριση της παντοδυναμίας της. Αντίθετα η Εύη παρέμεινε συνεπής και αξιοπρεπής δίχως να προκαλέσει την εξουσία ή να προσποιηθεί την «μετανιωμένη» για την «ενοχή» της. Γιατί η Εύη είναι «ένοχη» επειδή κόντρα στον πολιτισμό της εξουσίας, δεν εγκατέλειψε τον σύντροφό της στις δύσκολες στιγμές…

Γι’ αυτό βαφτίστηκε από τον ανακριτή «μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης».Γι’ αυτό βρίσκεται στη φυλακή ήδη έξι μήνες.

Γι’ αυτό την αναγνωρίζουμε ως μία από τον δικό μας κόσμο και πολιτισμό, τον κόσμο του αγώνα και της ελευθερίας. Γι’ αυτό στεκόμαστε δίπλα της αλληλέγγυοι και θα αγωνιστούμε με κάθε μέσο για την Άμεση  Απελευθέρωσή της…

ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΗΣ ΕΥΗΣ ΣΤΑΤΗΡΗ

Οι ποινικές διώξεις  των συγγενών των πολιτικών κρατουμένων είναι η αρχή του φασιστικού ολοκληρωτισμού. Να τσακίσουμε το άδικο, να βάλουμε φωτιά στους νόμους.

Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΠΛΟ ΜΑΣ

«ΦΤΗΝΑ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΕΝ ΤΗΝ ΠΟΥΛΟΥΝ ΠΟΥΘΕΝΑ

ΟΥΤΕ ΚΑΙ ΤΗΝ ΧΑΡΙΖΟΥΝ. ΟΣΟΙ ΤΗΝ ΠΗΡΑΝ

ΧΑΡΙΣΜΑ ΤΗΝ ΧΑΡΑΜΙΣΑΝ»   (Μ. Λουντέμης).

ΣΥΝΕΧΗΣ ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ

Εξεγερσιακοί Αναρχικοί/ες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*