Ελλάδα: Κείμενο για τις εκλογές

ceb5ceb9cebacf8ccebdceb11192

Στάλθηκε στο Inter Arma:

Στις 20 Σεπτεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιηθούν εκλογές για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο χρόνο. Η μετατόπιση του ΣΥΡΙΖΑ που επισφραγίστηκε με την υπογραφή της νέας συμφωνίας, προκάλεσε τριγμούς στο εσωτερικό του, δημιουργώντας αντιπολίτευση μέσα στην κυβέρνηση. Για τον τερματισμό αυτής της ιδιόρρυθμης και πολιτικά επιζήμιας κατάστασης, ο ΣΥΡΙΖΑ προκύρηξε εκλογές, αναγκάζοντας τους διαφωνούντες και τους επικριτές να αποχωρήσουν από το κόμμα. Επίσης, με την εκλογική διαδικασία επιχειρεί την κοινωνική νομιμοποίηση της ψήφισης του μνημονίου από τη συγκυβέρνηση.

Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ από σοσιαλδημοκρατικό σε νεοφιλελεύθερο κόμμα φανερώνει το αδιέξοδο της σοσιαλδημοκρατίας, η οποία σε καιρούς κρίσης αδυνατεί να διαδραματίσει τον εξισορροπητικό της ρόλο. Το κόμμα όσων αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να γίνει ο καινούριος ένοικος της γκρεμισμένης και ξενοίκιαστης πια στέγης της σοσιαλδημοκρατίας, με ρητορική παρόμοια με αυτήν του ΣΥΡΙΖΑ πριν κυβερνήσει, με πρόσθετο στοιχείο την ξεκάθαρη αντιευρωπαϊκή θέση. Η ιδιαιτερότητα των προσεχών εκλογών έγκειται στο γεγονός ότι τα κόμματα δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα για εμπόριο ελπίδας. Η μετεκλογική χρονική περίοδος είναι καθορισμένη από τη συμφωνία και το κάθε κόμμα τρέφεται από την αποτυχία του άλλου για τη συσπείρωσή του. Οριοθετούνται έτσι με πιο στενούς όρους οι δυνατότητες διαμεσολάβησης των κομματικών μηχανισμών.

Η κρίση που βιώνει ο καπιταλισμός έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια σε μεγάλο βαθμό του συμμετοχικού χαρακτήρα του, ο οποίος είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες που διακρίνει τον καπιταλισμό από προηγούμενα οικονομικά συστήματα και διασφαλίζει τη σταθερότητα, την ευελιξία και τη διαιώνισή του. Παράλληλα, το κράτος, λόγω των σκληρών πολιτικών που ασκεί, διαταράσσει τη διευρυμένη κοινωνική συναίνεση, η οποία αποτελεί προτέρημα και πυλώνα των δημοκρατικών καθεστώτων.

Λόγω αυτής της κατάστασης, κυοφορείται μια κρίση εκπροσώπησης, η οποία ενδέχεται να εκφραστεί με μεγάλες κοινωνικές ταραχές, που δε θα έχουν συγκεκριμένες ιδεολογικές αναφορές, αλλά θα αντανακλούν την απαξίωση των θεσμών από πολλά κοινωνικά κομμάτια, εξαιτίας της διαρκούς και γεωμετρικά αυξανόμενης φτωχοποίησής τους. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο αποσταθεροποίησης, η αναρχική δράση -δίχως να εξαρτάται η υπόστασή της από τέτοιες συνθήκες- μπορεί να δημιουργήσει ρήγματα και πολυεπίπεδα πλήγματα στην εξουσία. Αυτό, όμως, δεν μπορεί να συμβεί αν ο αγώνας και οι συμπράξεις για την προώθησή του εξαντλούνται στη βάση του ευκαιριακού, καθώς αναπόφευκτα έχουν συγκεκρίμενα και στενά όρια, λόγω απουσίας βάσεων. Για την προώθηση του αναρχικού αγώνα, ώστε να αποτελεί σοβαρό εσωτερικό εχθρό του καθεστώτος, είναι αναγκαία η ύπαρξη πολύμορφων υποδομών, ομάδων και δικτυώσεων που να διαμορφώνουν και να συγκροτούν τον πόλο της μαύρης αναρχίας, που θα κινείται επιθετικά απέναντι στην κυριαρχία στο παρόν, προωθώντας παράλληλα την προοπτική της όξυνσης και εξάπλωσης της σύγκρουσης για την κατάρρευση της εξουσίας.

Η εκλογική διαδικασία αποτελεί τη μεγαλύτερη γιορτή της Δημοκρατίας. Το κράτος επιδιώκει να απορροφήσει τη διάχυτη δυσαρέσκεια και να αφομοιώσει τις πολιτικές αντιπαραθέσεις, ώστε να εκφραστούν μέσω θεσμικών οδών. Μέσω της διαμεσολάβησης, επίσης, αναπαράγονται και θωρακίζονται οι ιδιότητες υποδούλωσης (πολίτης, ψηφοφόρος κτλ) και καλλιεργούνται ψευδαισθήσεις ελευθερίας. Ως αναρχικοί, η μόνη στάση που έχουμε απέναντι στις δημοκρατικές φιέστες είναι η υπονόμευση και το σαμποτάζ.

Αποχή από τις εκλογές

Να τσακίσουμε το κράτος και τους κάθε λογής θιασώτες του

Να καταστρέψουμε την οικονομία και την καταπίεση που παράγει

Για το γκρέμισμα κάθε πτυχής της κυριαρχίας

αναρχικοί σε μηδενιστική τροχιά

7 Comments

 1. Η εξάπλωση των εξεγερτικών πρακτικών δεν χρειάζεται “βάσεις” και “φόρμουλες”, μόνο θέληση, πάθος, λύσσα.

 2. καποιος says:

  Συντροφε τι εννοεις με το οτι δεν ειμαστε ολοι 15 χρονων?

  • NonServiam {Inter Arma} says:

   Εννοώ, πως η αντίληψη πως αρκεί μονάχα “η θέληση, το πάθος και η λύσσα” είναι εφηβική και φαντασιακή στο μέτρο που δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες του αναρχικου΄αγώνα. Δεν το λέω απαραίτητα αρνητικά, είναι ένα στάδιο που όλοι/ες περάσαμε. Το ζήτημα είναι να μη μένουμε εκεί τόσο ως άτομα όσο και ως χώρος. τάση, ρεύμα κλπ. Λύσσα και τα συναφή υπάρχουν μπόλικα, όλα τα άλλα μας λείπουν.

 3. Κάποιος άλλος says:

  Το ζήτημα δεν είναι ηλικιακό “ώριμοι/ες σύντροφοι/ισσες”. Αναρίθμητα κείμενα που δημοσιεύεται στο μέσο έχουν παρόμοιες απόψεις και απαξιώνουν τις αναλύσεις, τις στοχεύσεις, την οργάνωση, γιατί…το μόνο που χρειάζεται είναι η “θέληση για επίθεση” σε τούτο το σκατόκοσμο.

  • NonServiam {Inter Arma} says:

   Η άποψη που εκφράζω είναι ατομική. Δημοσιεύουμε διάφορα κείμενα προσπαθώντας να αποτυπώσουμε το φάσμα της εξεγερτικής αναρχίας στην Ελλάδα συνολικά και όχι μόνο αυτά που συμφωνούμε. Δεν είναι θέμα κυριολεκτικής ωριμότητας γιατί εκεί που όντως είναι θέμα ηλικίας δικαιολογείται. Εκεί που δεν είναι, είναι το πρόβλημα. Το νόημα των φράσεων είναι το ζήτημα όχι μόνο η κυριολεξία. Και επίσης δεν είναι κακό να είσαι ώριμος θεωρητικά και σοβαρός άνθρωπος μην τα δαιμονοποιούμε όλα μην μας πουν “καθεστωτική αναρχία” και άλλα τέτοια φαιδρά. Μπορείς να είσαι σοβαρός άνθρωπος και εξεγερτικός αναρχικός ταυτόχρονα.

   • θέλει λίγη προσοχή.. says:

    ..πως χρησιμοποιούμαι τις λέξεις. Ή απλά μία λίγο πιο αναλυτική αποσαφήνιση της σοβαρότητας. Ποιος είναι ο σοβαρός άνθρωπος; Ποιος ο ασόβαρος;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*